• Novinky

            • Ako sa žilo na hrade - beseda so spisovateľkou

            • V stredu 15.5.2924 sa desaťčlenná skupinka žiakov 4.B triedy zúčastnila v Mestskej knižnici v Gelnici besedy so spisovateľkou Lenkou Šingovskou. Spisovateľka žiakom predstavila svoju knihu Félix a princeznin prsteň. Zároveň ich pútavo previedla po Oravskom hrade a štvrtáci sa tak opäť mohli dotknúť histórie a pripomenúť si nedávne učivo z vlastivedy. Tiež spoznali aj iné knihy tejto autorky, no a samozrejme nemohli chýbať ani žiacke otázky - interview. Štvrtákom sa beseda páčila. Každý z nich získal aj podpis spisovateľky Lenky Šingovskej. ĎAKUJEME!

            • Slávik Slovenska

            • 29.4.2024 sa konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenska. Zúčastnilo sa ho 19 detí prevažne 1. kategórie (1. - 3. ročník).
              Ďakujeme všetkým deťom za účasť a za zachovávanie krásy ľudového spevu.

            • Letný tábor je PLNE OBSADENÝ.

            • Milí rodičia, TEŠÍME SA Z VEĽKÉHO ZÁUJMU o Letný tábor, ktorý už tradične každý rok organizujeme prvý prázdninový týždeň. V tejto chvíli je Letný tábor PLNE OBSADENÝ.

            • Cezpoľný beh - okresné kolo

            • 26.4.2024 naši chlapci a dievčatá súťažili v cezpoľnom behu. Marcus Beluško (8.A) vybojoval 1. miesto. Lucas Beluško (9.A), Ľudovít Kuruc (7.A) a Tobias Girga 6.B sa umiestnili v prvej desiatke. Celkovo družstvo chlapcov získalo 1. miesto. Blahoželáme!

            • Budapešť - poznávacia exkurzia 7.B, 6.A, 6.B.

            • Dňa 19.4.2024 sa žiaci 6. a 7. ročníka vybrali na poznávaciu exkurziu do Budapešti. Navštívili sme morské akvárium Tropikárium - najprv sme prešli popod presklený tunel so žralokmi, potom sme sa dostali do tropického dažďového pralesa s krokodílmi. Prezreli sme si akváriá s rôznymi druhmi rýb a nakoniec sme mali možnosť pohladkať raje. O ďalší adrenalín sa nám postaralo ruské koleso na námestí Erzsébet tér, odkiaľ sme z výšky 65 m mali neuveriteľný pohľad na mesto. Počas prehliadky mesta sme prešli okolo Baziliky sv. Štefana, budovy Parlamentu na brehu Dunaja, okolo Pamätníka topánok a potom na Reťazový most, ktorý spája Budín a Pešť. Prehliadka pokračovala popod Budínsky hrad a ukončili sme ju na Námestí hrdinov.

            • Zápis do 1. ročníka pre šk. rok 2024/2025

            • Riaditeľstvo základnej školy v Gelnici oznamuje rodičom budúcich prvákov, že prezenčný zápis do 1. ročníka pre školský rok 2024/2025 sa v mesiaci apríl neuskutoční.

              Rozhodnutím príslušného Regionálneho úradu verejného zdravotníctva sa nariaďuje zákaz konania tohto hromadného podujatia – na základe zákona č. 355/2007 Z.z. v spojení s vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR č. 585/2008 Z.z. o prevencii a kontrole prenosných ochorení.

              Od 1. apríla do 30. apríla 2024 je na stránke ZŠ v Gelnici zverejnená elektronická prihláška (ľavom menu), ktorú je potrebné vyplniť a odoslať najneskôr do 30. apríla 2024. Zákonný zástupca
              zo zákona je povinný do prihlášky vpisovať údaje, ktoré sa zhodujú s rodným listom dieťaťa a občianskym preukazom zákonného zástupcu.

            • Workshop Steelpark, Košice - 7. ročník

            • Dňa 24.4.2024 sa žiaci 7. ročníka zúčastnili workshopu - Tajomstvo vody a interaktívnej expozície v zábavnou technickom centre Steelpark. Výuková aktivita Tajomstvo vody bola zameraná na ekológiu. Bola tvorená viacerými úlohami z oblasti vody, ktoré boli zamerané na kolobeh vody v prírode, recykláciu, šetrenie a čistenie vody. Interaktívnou expozíciou si vyskúšali hranie s vyše 50 exponátmi z oblasti optiky, biometrie, geológie, fyziky, chémie a strojárstva.

            • Exkurzia žiakov 4.B v Smolníku

            • V stredu 24.4.2024 sa žiaci 4.B triedy zúčastnili  Exkurzie do Smolníka. Videli mnoho zaujímavých historických artefaktov spojených s baníctvom, navštívili baňu, rozdúchali oheň pod tavnou pecou, ohmatali železnú rudu aj  rôzne minerály. Boli prekvapení, že v našom regióne možno vidieť toľko zaujímavého. Ďakujeme pánovi Vasilcovi za podnetný výklad.

            • Hviezdoslavov Kubín, okresné kolo

            • 26.3.2024 sa konalo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína. Peter Gečei (2.C) sa umiestnil na 3. mieste vo svojej kategórii, Zara Zdravecká (3.C)  - 3. miesto, Marko Kuchár (9.A) - 2. miesto. Umiestneným šikovným recitátorom blahoželáme!

            • Svetový deň vody

            • Každý rok si 22. marca pripomíname význam vody pre život na Zemi a to, že si ju musíme vážiť a nesmieme ňou plytvať. Tento rok sa niesol v duchu využitia vody pre mier.  Na našej škole sme si tento významný deň  pripomenuli modrými tričkami, čistou vodou  a jednotlivými ročníkovými témami, ktoré sme zakomponovali do vyučovania. Overili sme si či žije vodník na Turzove, aký bol úhrn zrážok na Slovensku v roku 2023, skúmali sme rôzne druhy vôd, chemické zloženie prameňov v okolí Gelnice,  aké pramene máme na Slovensku, aké rastliny a živočíchy sa nachádzajú vo vode, ako to funguje s vodou vo svete a žiaci 2. ročníka vytvorili svoj vlastný vodný kalendár.

            • Hviezdoslavov Kubín, školské kolo

            • Aj tento rok sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Žiaci súťažili v prednese poézie a prózy. Všetci zúčastnení podali veľmi pekné výkony, no porota mohla oceniť len niektorých. Po dlhom rozhodovaní udelili víťazné miesta týmto žiakom:

              Umiestnenie
              I. kategória - poézia - 1. miesto: Peter Gečei (2.C), 2. miesto: Alexandra Dirová (4.C), 3. miesto: Sofia Vojtillová (2.C), Melánia Vasilcová (4.B)

              próza - 1. miesto: Zara Zdravecká (3.C), 2. miesto: Dorota Mackovjaková (2.B), 3. miesto: Dávid Varga (3.B), Melánia Burkušová (3.A)

              II. kategória - poézia: 1. Soňa Oružinská (6.A), 2. Michal Nalevanko (5.B), 3. Amy Saxová (5.A).
              - próza: 1. Anna Mária Mariančíková (5.A).

              III. kaegória - poézia: 1. Katarína Nalevanková (9.B), 2. Karina Rothmajerová (9.B).
              - próza: 1. Stela Miženková (9.A), 2. Marko Kuchár (9.A), 3. Nina Ermová (8.C).

              Výhercom srdečne blahoželáme!

            • Exkurzia v NBS, Košice - 5.B

            • V rámci Global money week sa žiaci 5.B zúčastnili vzdelávania v NBS. Prehĺbili si svoje vedomosti o peniazoch, výmennom obchode, zahrali rôzne aktivity. Za aktivitu a vzorné správanie získali i malú odmenu.

            • Podtatranské múzeum, Poprad - exkurzia 5.B

            • V piatok 15.3.2024 sa 5.B trieda zúčastnila dejepisnej exkurzie v Podtatranskom múzeu v Poprade. Žiaci si pozreli dve expozície. Poprad a okolie v zrkadle vekov (mapuje mesto Poprad a jeho okolie od praveku až po súčasnosť) a Knieža z Popradu a jeho hrobka (archeologický nález európskeho významu z roku 2005). Knieža z Popradu ich doslova chytil za srdce, získal si ich pozornosť a záujem o celý výskum.